Strona główna
  czy biszkopt można mrozić

Between Blank Pages

Temat: nie lubię piec!!!
najprostrzy "oszukany" biszkopt
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 1/2 szklanki maki + 1 lyzeczka proszku do pieczenia

ubic zoltka z cukrem do bialosci
make zmieszac z proszkiem
bialka ubic na sztywna piane
do masy zoltkowej dodawac na przemian po lyzce maki i piane, delikatnie wmieszac
piec ok 35-45 minut, ma byc ciemnozlote a patyczek wwcisniety i wyjety z ciasta
suchy

ciacho wystudzic, mozna przekroic na pol i przelozyc, mozna tylko ulozyc na
gorze truskawki i zalac galaretka


taka polowke dobrze wyrosnietego biszkopta - talarek, nie polkole, mozna
spokojnie zamrozic i wykorzystac do nastepnej porcji truskawek



mozesz tez zrobic sernik na zimno z wykorzystaniem kupnych biszkopcikow


truskawkipokroic na polowki lub cwiartki, zasypac cukrem, zalac sokiem z
pomaranczy i odstawic na godzine, odsaczyc, zachowac sok

bialy ser utrzec z cukrem , smietana i zoltkiem na puszysta mase
prostokatna blaszka , keksowke wylozyc folia plastikowa
biszkopty maszac w soku, ulozyc pelna warstwe na dnie foremki, na to ulozyc
warstwe truskawek, na to ser, przekladac do wyczerpania skladnikow, na samej
gorze powinny byc biszkopty
przykryc folia, rownomiernie obciazyc ciasto i wstawic do lodowki na minikum
godzine


nie pamietam niestety dokladnych propocji, to ciasto czesto figuruje jako
PYSZNE CIASTO DLA GRZECZNYCH DZIWECZYNEK

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24736378,24736378,nie_lubie_piec_.html



Temat: Masa makowa w puszce
Xeno, a co na puszce
jest napisane?
Jaki skład?
Bo te w PL z reguły są dosłodzone (miodem, cukrem), dołożone są bakalie.
Co nie znaczy, że nie można jeszcze czegoś dołożyć, jeśli komuś za mało słodkie
się wydaje albo za mało doaromatyzowane, albo za mało bakalii jest.

Co do mrożenia - tak, można (moja mama mroziła, nic się jej po rozmrożeniu nie
działo).

Co do biszkoptu...
Ja bym raczej na kruche dawała i do zapieczenia (ale i to niekoniecznie).

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,34993555,34993555,Masa_makowa_w_puszce.html


Temat: mrożone truskawki-co zrobić?
Gość portalu: april napisał(a):

> dostałam od cioci mrożone truskawki i teraz nie wiem co z nimi
> zrobić,

my mrozimy zawsze swoje z ogrodka,
uzywamy do robienia lodow,albo robimy wspanialy tort(2-3 razy w roku)
na biszkopcie swojskiej produkcji oczywiscie,
wspanialy krem z masla i jajek z cukrem,dlatego 2-3 razy w roku,
biszkopt pokrojony 2 razy,polany wspania kawa z rumem
potem ten krem posypany kawa przez sitko i przykryty
nastepna warstwa ktora tez jest polana tym samym
i znowu tym kremem posmarowana i posypana kawa,
na to ostatni krazek biszkoptu polanym i posmarowany
tym kremem ukladamy truskawki mrozone i polewamy
ta galaretka do owocow,znam od dziecka,
duzo bledow,ale nie o to chodzi?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93882237,93882237,mrozone_truskawki_co_zrobic_.html


Temat: Nadmiar jajek - co zrobić?
Możesz je zamrozić ale nie w skorupkach. Rozbij jajka i oddziel od
siebie białka i żółtka i przelej je do foremki w której robi się
kostki lodu. Przechowują się bardzo dobrze i nadal nadają się do
jajecznicy czy klusek, choć syflety juź z nich nie wyrastają.
Możesz też upiec z nich biszkopt a potem opakować go w folie i
trzymać w zamrażarce aż nabierzesz ochotę na jakieś przekładane
ciasto czy trifle.... :)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,96518849,96518849,Nadmiar_jajek_co_zrobic_.html


Temat: Co z zamrożonych poziomek?
No, wreszcie w tym roku wpadłam na to,że przecież mozna latem kupić
w porze wysypu i zamrozić.
A więc jednak biszkopt z masą.
W Święta przyjedzie rodzina i chciałam głównie dla nich coś pysznego.
W Galerii znalazłam ze dwie tarty i bezy.Jakoś mi nie leżą.
Może jakiś inny rodzaj deseru? W czasie świąt wszyscy sa przeżarci
kalorycznymi potrawami.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,72772047,72772047,Co_z_zamrozonych_poziomek_.html


Temat: Biszkopt - czy mogę zamrozić?
Biszkopt - czy mogę zamrozić?
Upiekłam biszkopt na tort dla dziecka.
Łaaadny wyszedł, kurza jego melodia.
Dziecko leży, temperatura w porywach 39,5. Nie ma sensu robić tortu, bo go nie
zje. Dla nas też nie ma sensu - jedno nie może, drugie nie lubi, trzecie się
odchudza.
Mogę zamrozić? Czy szlag go trafi?

A, przekrojony już jest. Dla ścisłości.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,65938660,65938660,Biszkopt_czy_moge_zamrozic_.html


Temat: przepis na najlepsze ciasto.
Zainteresuj się wątkiem - torcik ormiański. Sam torcik robi sie szybko, można
zrobić dużo wcześniej i jest pyszny. Przepisy towarzyszące przypomniane przez
Gingers są naprawdę warte uwagi. Może nie dosłownie ale wypróbowałam chyba
wszystkie i mam w stałym repertuarze kuchennym. Biszkopty można upiec wcześniej
a nawet zamrozić i tylko przełożyć . Piekę w prostokątnych blaszkach - nie
muszą wyglądać jak tort a łatwiej kroi się i na mniejsze kawałki. Polecam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33365032,33365032,przepis_na_najlepsze_ciasto_.html


Temat: Święta-jakie potrawyWDPD robi sama a jakie zamawia
Na pewno dużo wcześniej możesz zrobić uszka/pierogi z kapustą i grzybami i
zamrozić. W chłodnym miejscu kapusta z grochem (jeśli ktoś robi)i bigos może
stać nawet do 1 tygodnia.
Placki moja mama piecze 2-3 dni przed świętami ale takie bez masy jajecznej typu
makowiec/piernik. Jeśli robisz z masą to same podkłady/biszkopty również można
wcześniej a później dodać samą masę.
1-2 dni przed świętami można upiec mięsko.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,103064362,103064362,Swieta_jakie_potrawyWDPD_robi_sama_a_jakie_zamawia.html


Temat: 1000 i 1 sposobów
Dwa przepisy z mojej ulubionej strony o (nie koniecznie) alkoholowych drinkach:
(Pierwszego nie próbowałem, drugi jest świetny)

Bomba herbaciana
Przepis na 6 porcji

Orzeźwiający napój z herbaty na letnie upały.

szklanka do herbaty

2 łyżki stołowe rozpuszczalnej herbaty
1/4 l wody
50 g cukru
torebka cukru waniliowego
2 żółtka
3/8 l śmietamy
10 biszkoptów
koniak lub brandy

Herbatę rozpuścić w wodzie. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę,
dodac herbatę. Śmietankę ubić na sztywno, 1/4l zmieszać z masą herbaciano-
jajeczną. Biszkopty przekroić na połówki, skropić koniakiem i wyłożyć nimi
formę do lodów. Krem przełożyc do kulistej formy i wstawić do zamrażalnika.
Wyjąć z formy i podawac ze śmietaną.


Herbaciane lody po amerykańsku
Przepis na 6 porcji

Orzeźwiający napój z herbaty na letnie upały.

szkło do deserów

1/2 l mleka
laska wanili
2 łyżki czarnej herbaty
4 żółtka
100g cukru
1/4 l śmietany
kandyzowane wiśnie lub inne owoce

Mleko zagotować z przepopłowioną laską wanili i zalać nim herbatę. Odstawić na
5 minut do naciągnięcia i przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i
zamieszać z mleczną herbatą. Całość nadal ucierać aż masa zacznie tężnieć.
Masę przełożyć do salaterki i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do
masy herbacianej, całość zamrozić. Udekorować.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10955,6314218,6314218,1000_i_1_sposobow.html


Temat: Tiramisu - typowo wrocławski deser?
Najprostszy i najsmaczniejszy:
Ubijasz na parze 3 żółtka z cukrem (3/4 szklanki lub wedle uznania) na puszystą
masę. Potem dodajesz mascarpone (ok.300g), 8-10 łyżek DOBREGO likieru kawowego,
1 zmieloną/startą tabliczkę GORZKIEJ czekolady (Wedel lub Wawel). Ubijasz pół
litra 36% śmietanki (dobra jest łowicka). 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczasz w
gorącej wodzie i przestudzone dodajesz do śmietanki. Mieszasz masę serową z
bitą śmietanką. Układasz warstwami biszkopty (np. z Sanu) porządnie nasączone
mieszanką dobrej, mocnej kawy i likieru (pół na pół) i krem. Na koniec
kładziesz krem i posypujesz zmieloną czekoladą (wedla uznania). Wcześniej
najlepiej ją zamrozić - nie będzie się paprać. Całość wkładasz do lodówki na 2-
3 h. PYCHA!!! Życzę smacznego i pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,72,2837985,2837985,Tiramisu_typowo_wroclawski_deser_.html


Temat: Tiramisu - typowo wrocławski deser?
Gość portalu: Igi napisał(a):

> Najprostszy i najsmaczniejszy:
> Ubijasz na parze 3 żółtka z cukrem (3/4 szklanki lub wedle uznania) na
puszystą
>
> masę. Potem dodajesz mascarpone (ok.300g), 8-10 łyżek DOBREGO likieru
kawowego,
>
> 1 zmieloną/startą tabliczkę GORZKIEJ czekolady (Wedel lub Wawel). Ubijasz pół
> litra 36% śmietanki (dobra jest łowicka). 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczasz w
> gorącej wodzie i przestudzone dodajesz do śmietanki. Mieszasz masę serową z
> bitą śmietanką. Układasz warstwami biszkopty (np. z Sanu) porządnie nasączone
> mieszanką dobrej, mocnej kawy i likieru (pół na pół) i krem. Na koniec
> kładziesz krem i posypujesz zmieloną czekoladą (wedla uznania). Wcześniej
> najlepiej ją zamrozić - nie będzie się paprać. Całość wkładasz do lodówki na
2-
> 3 h. PYCHA!!! Życzę smacznego i pozdrawiam!

jesli podalas (es) to tak po prostu z glowy to jestem pod wrazeniem i takiej
nabralam ochoty ze chyba sobie jutro zrobie, jak mi wyjdzie to bede miala sie
czym pochwalic przed przyszla tesciowa:) Pzdr

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,72,2837985,2837985,Tiramisu_typowo_wroclawski_deser_.html


Temat: Kanapki dla 14sto miesięcznego dziecka;-)
Moja Maja ma14,5 m-ca. od "roczku" daję jej KIRI, czasami mój serek
topiony śmietankowy Hohlanda, czasami pasztet, wędlana widzę,że też
jej się nudzi....do tego kawałek pomidora lub ogórka, czasami daję
jajeczniczkę z 1go jaja na szyneczce lub po prostu biszkopty jak
widze że niechce chlebka.
A co do obiadków to ja gotuję raz na 10 dni tzn. robię 2 zupy na
raz, 1dna np. buraczkowa a 2ga jarzynowa jak ostatnio. Do
buraczkowej dodałam trochę makaronu żeby była bardziej syta a do
jarzynowej ryż i brukselkę. Po ugotowaniu nakładam w słoiczki i
odwracam do góry denkiem i odstawiam pod ściereczkę żeby "załapały"
i ostygły a część daję do 4 pojemniczków i wkładam po ostygnięciu do
zamrażalki. (pojemniki są specjalne do mrożenia-kupiłam w Tesco-mają
240mll czyli na 1en obiad). Słoiczki wkładam do lodówki i najpierw
wykorzystuję je a potem te zamrożone. Zupki daję na przemian każdego
dnia. MAła wcina całe. Czasmi jak gotuję cos innego dla siebie to je
ze mna ale jako 2g ie danie. Ziemniaki z sosem, czy spaghetti. Nie
bój się dawac dziecku nowości, Moja je wszystko ale jada zdrowo-
powodzenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,89090805,89090805,Kanapki_dla_14sto_miesiecznego_dziecka_.html


Temat: mrożenie ciasta
Nie wiem jak z mrożeniem galaretki, ale moja mama mrozi wszystkie kruche, ucierane, biszkoptowe itp. Tylko że ten tydzień to może trochę długo jeśli chodzi o masę (nawet bez mrożenia to trochę strach...). A jeśli są owoce w galaretce to mogą zacząc pleśniec (zdarzyło mi się mimo trzymania w lodówce).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,95341780,95341780,mrozenie_ciasta.html


Temat: Lody - prawdy i mity
A ja dziś zrobiłam lody o smaku... piernikowym! 2 żółtka utarłam ze 100 g cukru,
dodałam 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (można nieco mniej, ja tam lubie
intensywny piernikowy smaczek), dosypałam troszkę cukru waniliowego i kakao
słodkiego (na tzw. oko) i potem mały kubeczek śmietanki 30% (jakos nie chciała
sie na sztywno ubic, może lepsza byłaby 36%). To przepis mojego autorstwa, ale
można spokojnie dodac więcej żółtek i śmietanki, bo niewiele z tego wyszło. Parę
ładnych godzin trzeba mrozić, na razie podjadam co jakiś czas pod pretekstem
zamieszania, powoli gęstnieją, mniam mniam!
A kiedyś zrobiłam tiramisu: dodałam do masy śmietankowej biszkopty namoczone w
mocnej kawie, w trakcie mieszania (mam specjalną maszynkę, która powoooli
miesza) trochę się rozlatywały, ale były wyczuwalne, też pyszne wyszły.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,583,81946829,81946829,Lody_prawdy_i_mity.html


Temat: mrożenie ciasta
mrożenie ciasta
czy można zamrozić biszkopt z kremem jogurtowym, owocami i galaretką?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25220714,25220714,mrozenie_ciasta.html


Temat: mrożenie ciasta
Moim zdaniem najlepiej do mrożenia nadaja sie suche ciasta typu makowiec sernik
czy ciasto biszkoptowe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25220714,25220714,mrozenie_ciasta.html


Temat: czy mozna zamrozić biszkopt, bez nadzienia?
czy mozna zamrozić biszkopt, bez nadzienia?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93894123,93894123,czy_mozna_zamrozic_biszkopt_bez_nadzienia_.html


Temat: Utylizacja biszkopta ;)

BAJADERKI:
www.gotowanie.wkl.pl/przepis4826.html

TRIFFLE
Biszkopt
Sherry (albo jakis owocowy likier, ale niekoniecznie)
owoce z puszki, świeże lub mrożone (maliny, truskawki)
domowa galaretka (w kostkach)
krem custard albo Smakija waniliowa (dwa kubeczki)
dekoracje na wierzch (kilka ladnych owocow, listki melisy, miety
etc)

Biszkopt przeciąć na cztery warstwy. Jedna wystarczy na spód
deseru. Resztę ciasta można zamrozić i wykorzystać wg potrzeb.
Wracając do trifle - dzień przed podaniem pokrusz biszkoptowe
ciasto na kawałki i wrzuć je do eleganckiego, szklanego naczynia.
Zalej kilkoma łyżkami słodkiego Sherry, Madeiry albo Dubonnet.
Dodaj owoce. Jeśli są z puszki, odsącz z soku. Przygotuj galaretkę,
wykorzystując sok z owoców (lub zimną wodę, jeśli użyłeś owoców
świeżych). Odłóż galaretkę w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia przygotowaną wcześniej gęstą, schłodzoną nieco
polewę wylej „custard” na galaretkę i owoce. Przed podaniem nałóż
ubitą, tłustą śmietankę, która będzie dekoracją razem z kandyzowaną
wisienką, mielonymi orzechami i tartą czekoladą. Jeśli nie lubicie
bitej śmietany, możecie podać na talerzykach chudą śmietankę lub
crème fraiche.
(przepis stad: www.gotowanie.wkl.pl/przepis4826.html)

Wlasciwie do triffli mozna uzyc wszystkiego, co ci wpadnie w rece -
sosow i kremow czekoladowych, karmelowych i jakich tylko, dowolnych
owocow, alkoholi itd




Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81184006,81184006,Utylizacja_biszkopta_.html







 Odnośniki
 : Between Blank Pages
 : Czy można podłączyć nagrywarkę tylko przez wejście antenowe
 : czy w CV mozna wpisać szkole która wlasnie sie kończy
 : Czy można zerwać przed czasem umowę z Play internet
 : Czy można zdać prawo jazdy jak się ma 16 lat w tym roku
 : Czy można sprzedać mieszkanie gdy jest przejęte przez komornika
 : Czy można używać wszystkich kosmetyków karmiąc piersią
 : czy można stosować Etiaxil podczas karmienia piersią
  • maszynoznawstwo;projekt
  • mozna poglaskac i inne pytania i zachowania 1170
  • brokatowe gify
  • blogi z gifami winx
  • wzor wypelniania przelewu
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 Between Blank Pages | Designed by Elegant WPT